Handschrift > Werkschriften > Snel naar k

Snel naar k

Wil je de schrijfletter k aanleren? Veel schrijfmethodes doen dat te snel. Op deze pagina vind je een verzameling werkbladen voor wie het - om toch maar aan te sluiten op de methode - zo snel mogelijk wil doen, maar niet onverantwoord snel.

Moeilijkheden bij het leren van de schrijfletter k

Materialen

Voor het aanleren van de schrijfletter k heb je dus twee dingen nodig. Werkbladen om zonebesef te ontwikkelen, en werkbladen om een serie van losse letters aan te leren in opklimmende moeilijkheidsgraad, die toewerken naar de k. De kortst mogelijke serie is: i, l, h, k. Deze werkbladen kun je het beste afwisselen: eerst één werkblad zonebesef, dan de letter i, dan weer een werkblad zonebesef, etc.


Als je de links naar de materialen opent, kun je nog een aantal dingen instellen voordat je de materialen afdrukt. Je kunt instellen of je aanhalen vanaf de grondlijn gebruikt (Klinkers) of juist niet (Pennenstreken). Ook kun je kiezen voor het inkleuren van de rompzone of niet. Bij de werkbladen zonebesef kun je bovendien van bepaalde letters kiezen welke variant gebruikt moet worden.

Aanleren nieuwe letter

Letterfilm van de letter h
Letterfilm van de letter k
Letterfilmpjes van de letters h en k. Schrijf met potlood steeds dezelfde letter, maar laat daarbij een steeds groter deel weg. De letterfilm moet van rechts naar links afgelezen worden. Bij het overtrekken/aanvullen van de letters werkt de leerling wel gewoon van links naar rechts: eerst alleen overtrekken, dan overtrekken en daarbij een steeds groter deel aanvullen.

Aanwijzingen voor specifieke letters

De letter i

De letter l

De letter h

De letter k

Analyses van de letters

De letters i, l, h en k met recht/gebogen-analyse
recht/gebogen-analyse. De rechte delen zijn rood, de gebogen delen zijn groen.
De letters i, l, h en k met op- en neeranalyse
op- en neeranalyse. De ophalen zijn voorzien van rondjes, de neerhalen zijn getrokken in een doorgaande lijn.
op- en neeranalyse van de letter k, met meerdere kleuren
op- en neeranalyse met kleurwissel
De letters i, l, h en k met stoplichtmarkering
stoplichtletters. Er is blauw gebruikt omdat geel/oranje op een witte achtergrond slecht zichtbaar is.