Rekenen > Automatiseren door splitsen

Automatiseren door splitsen

Downloads

Voorbeeld:
splitsen van de getallen t/m 4

Werkboekje 'Automatiseren door splitsen'

Een werkboekje waarin het splitsen van de getallen 2 t/m 10 geoefend wordt en toegepast wordt op optel- en aftreksommen t/m 10. Beschikbaar als PDF-document of als Open Office-document.

Automatiseren door splitsen (pdf)
Automatiseren door splitsen (odt)

Losse werkbladen over het splitsen van het getal 10


Voorbeeld: uitleg bij het splitsen van het getal 10

Het splitsen van het getal 10 is extra belangrijk, omdat deze bewerking later terugkomt bij sommen over het tiental. Hier enkele werkbladen over het getal 10.

Splitsen van 10, uitleg (pdf)
Splitsen van 10 (pdf)
Sommen met splitsingen van 10 (pdf)
Zoek getallen die samen 10 zijn (pdf)

En nu de uitleg...

Waarom automatiseren?

Automatiseren betekent in het rekenonderwijs het 'automatisch' kunnen uitvoeren van een bepaalde som of bewerking. Je kunt een som 'automatisch' als je in een keer het antwoord weet, dus zonder te tellen en zonder tussenstapjes te gebruiken. Eigenlijk is het 'uit het hoofd leren'.

Bij alle rekenmethodes is aandacht voor automatiseren. Dat automatiseren gaat echter niet in de vorm van domweg sommen uit het hoofd leren. Er zijn namelijk best veel verschillende sommen onder de 10 te leren. Dat gaat makkelijker als je bepaalde verbanden tussen die sommen ziet.

Waarom splitsen?

Splitsen is een manier om verbanden tussen verschillende optel- en aftreksommen te leren. Allereerst maakt splitsen de zgn. commutatieve eigenschap (verwisseleigenschap) van de optelling inzichtelijk. Deze eigenschap houdt in dat de volgorde van de verschillende termen in een optelling niet uitmaakt voor het resultaat: 3 + 5 is hetzelfde als 5 + 3.

Daarnaast maakt splitsen het verband tussen optel- en aftreksommen duidelijk. Je kunt twee delen samenvoegen om een geheel te vormen (optellen), maar je kunt ook van het geheel een van de delen afhalen (aftrekken). Wie het 'splitsfeit' 8 = 5 + 3 kent, kan daarmee maar liefst 4 verschillende sommen oplossen: 3 + 5, 5 + 3, 8 – 5 en 8 – 3. Door het splitsen wordt de hoeveelheid feitjes die geleerd moet worden met een factor 4 teruggebracht.

Meer uitleg is te vinden achterin het werkboekje 'Automatiseren door splitsen'.

Kijk ook eens bij...