Instructies voor printen

Algemeen

Bij het printen van de schrijfwerkbladen op liniatuur is één ding van belang:

Verder vinden de meeste mensen het mooier om de 'headers' (kopteksten) en 'footers' (voetteksten) weg te laten.

A5 printen

Als je meerdere pagina's A5 hebt gemaakt en je wilt deze afdrukken op A4, download ze dan eerst als PDF-bestand. Dat kan met de browser Chrome. Open het PDF-bestand daarna in Acrobat Reader of een andere PDF-reader. Gebruik de print-dialoog van Acrobat Reader om twee pagina's A5 uit te printen op één vel A4.

Printen of downloaden in Chrome

De print-dialoog kan geopend worden met Ctrl-P. In deze dialoog verschijnt een preview waarin je direct kunt zien wat het resultaat van je aanpassingen is. De instellingen die aangepast moeten worden, zitten beide verborgen achter uitklapmenu's. Je klikt dus eerst op het uitklappijltje (zwart omcirkeld) en daarna pas je de instelling aan (rood omcirkeld).
Downloaden: als je het bovenste veld (in de screenshot het veld 'Destination') uitklapt, kun je kiezen voor 'Opslaan als PDF'. Hiermee kun je de pagina met outlineletters downloaden naar je computer.

Printen in Internet Explorer

Eerst moet de 'Page setup' dialoog geopend worden:

In dit menu moeten de achtergrond-aanbeeldingen aangezet worden. Desgewenst kunnen ook de headers en footers leeggemaakt worden.

Na afsluiten van het 'Page setup' dialoog moet vervolgens de Print-dialoog geopend worden, bijvoorbeeld met Ctrl+P. Vanuit de Print-dialoog kun je printen met de standaard instellingen.